Preberite v poletni Spiki:

Novice: Zaznali 535 novih kratkotrajnih izbruhov radijskega sevanja, Radovednež posnel ponoči svetleče se oblake - na Marsu!, idr.

Osnove: Deset dejstev o Rimski cesti, ki jih morate vedeti; Mala enciklopedija vesolja

Filozofija astronomije: Zagovor kozmologije

Luna in jaz: "Lunarno oko"

Iz zgodovine: Astronomija in astrologija, "Solnčni merk"

Astronomija in šola: Zakaj astronomija - in zakaj tudi v šoli?

Število satelitov v nizki Zemljini orbiti se vztrajno in hitro povečuje. Svetli sateliti motijo astronomska opazovanja, medtem ko njihovo število ustvarja prenatrpanost v vesolju, ki bo vodila do vse več vesoljskih smeti. Zaskrbljujoče je, da ni prave pravne ureditve problema. Kam to vodi? Kako zagotoviti trajnosten in okolju prijazen razvoj vesoljske tehnologije?

Kulturno društvo Stanko Vuk Miren-Orehovlje bo tudi letos organiziralo tradicionalni Astronomski večer, v soboto, 17. julija od 20.30 dalje (pred pomnikom braniteljem slovenske zemlje na Cerju).

Letošnja tema bo možnost obstoja življenja v našem Osončju. Poleg Zemlje bi se lahko življenje nahajalo tudi pod površjem nekaterih lun plinastih planetov in mogoče še dlje.

Vstopnine ni, zaželjeni prostovoljni prispevki.

Prireditev bo potekala v skladu z veljavnimi priporočili NIJZ. V slučaju slabega vremena se bo odvijala v notranjosti pomnika.

"Zaradi omejitev za preprečitev širjenja COVID-19 pri izvedbi javnih prireditev, vas prosimo, da spremljate tudi uradno stran organizatorja prireditve. V kolikor razmere takrat ne bodo dopuščale izvedbe dogodka, bo le-ta premeščen na poznejši čas oz. odpovedan."

PCT pogoji ob obisku kulturnih prireditev

Vir: Občina Miren-Kostanjevica

Prva poletna oddaja Zanimivosti nočnega neba bo na valovih radia Ognjišča v okviru Doživetja narave odmevala v petek, 2. malega srpana 2021, od 17h do 18h. Klepetali bomo z astronomom Maticem Smrekarjem o meteorskih rojih: kaj so utrinki, kaj so roji, kako in kje jih opazujemo, kako fotografiramo in ali lahko kateri pade na mojo glavo? S tem pogovorom želimo poslušalce navdušiti in pripraviti za opazovanje utrinkov, posebno na avgustovske Perzeide. Našega gosta bomo tudi povprašali, kako povezuje ljubezen  do glasbe [igra kitaro] in vesolje. Poslušalce bomo vzpodbudili, da nam pošljejo zapise o svojih opazovanjih, da bomo tako lahko popestrili naslednje oddaje. Namignili bomo tudi, da bomo jeseni, če bodo razmere ugodne, pripravili javno opazovanje ob 20 letnici oddaje, ki je bila letos februarja. Današnja oddaja je že 245.

Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče, Doživetja narave.

Lepe in jasne noči

Boris Kham, avtor oddaje

Sliko Perzeida je slikal Matic Smrekar, ostalo je iz interneta.

      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
23.07.2021 21:19 CEST
23.07.2021 19:19 UT
Sonce vzide 05:34 
zaide 20:42 
Luna vzide 20:47 
zaide 04:13 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost